ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΥΝΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
& ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Π.Ε.Κ.Ο.Π.)



Σήμερα παρουσιάζοντάς σας τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο μας αναδεικνύουμε μία μορφή ευέλικτης εργασίας χαμηλού κόστους, η οποία παρουσιάζει νομοθετικά κενά και ενισχύει την εργασιακή ανασφάλεια και την κοινωνική αβεβαιότητα. Επίσης αναδεικνύετε η πλευρά τις παράνομης ευελιξίας που αφορά την παραβίαση των διατάξεων τις εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, που στον κλάδο μας είναι πολύ υψηλή.
Οι παραβιάσεις είναι:
• Μη καταβολή νομίμων αποδοχών,
• ωράρια εργασίας,
• κοινωνική ασφάλιση,
• υγιεινή και ασφάλεια,
• συνδικαλιστικές ελευθερίες,
• βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας,
• διάφορες μορφές πιέσεων, εκβιασμών και παρενοχλήσεων.
Ιδιαίτερα έντονες είναι οι παραβιάσεις στους αλλοδαπούς εργαζόμενους οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι, ανασφαλείς καθώς δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και υπογράφουν όρους εργασίας που καταστρατηγούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Οι μέθοδοι που ακολουθούν οι εργοδότες για την παραπλάνηση τόσο των ελεγκτικών μηχανισμών όσο και για την καταστρατήγηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας είναι πολλοί και ποικίλοι.
Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θεωρούμαστε προσωπικό τέταρτης κατηγορίας με συνθήκες εργασίας υποδεέστερες από αυτές που ισχύουν σε οποιοδήποτε εργαζόμενο αυτής της χώρας.
Οι εταιρείες καθαρισμού που αναλαμβάνουν εργολαβικά την καθαριότητα στην χώρα μας αναπτύχθηκαν ραγδαία την τελευταία δεκαετία και έχουν ως αποτέλεσμα την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την διάδοση ευέλικτων μορφών απασχόλησης ,την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος.
Στον ιδιωτικό τομέα το φαινόμενο των εργολαβιών είναι ευρύτερα εκτεταμένο, τα ποσοστά καταστρατηγήσεων είναι πάρα πολύ υψηλά.
Όπως καταλαβαίνετε η αντεργατική συμπεριφορά η καταστρατήγηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν επιτρέπουν βελτίωση στο εργασιακό περιβάλλον μας γι αυτό η πρακτική της ανάθεσης του έργου σε εργολάβο πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Παλεύουμε για ίσα δικαιώματα στην εργασία Έλληνες και Μετανάστες.
Καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.