ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. & ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ, ΑΘΗΝΑ, 2009


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
19/05/2009


Εδώ και κάποια χρόνια οι πράξεις διορισμού εκλεγέντων μελών ΔΕΠ καθυστερούν σημαντικά. Σήμερα η καθυστέρηση αυτή φτάνει ή και υπερβαίνει το ενάμιση έτος, ξεπερνώντας κατά πολύ κάθε έννοια εύλογου διαστήματος απόκρισης των εμπλεκόμενων στη διαδικασία Υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 500 εκλεγμένοι συνάδελφοι όλων των βαθμίδων, κυρίως λέκτορες, παραμένουν αδιόριστοι. Από αυτούς μέσα στο 2009 θα διοριστούν οι 175, ενώ για τους υπόλοιπους «έχει ο θεός». Στο μεταξύ, τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ εξαναγκάζονται σε ανεργία ή εργάζονται διδάσκοντας με υποκλάσματα συμβάσεων του Π.Δ. 407/80 και ετήσιες απολαβές που σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ. Αυτή η απαράδεκτη και πέραν κάθε λογικής καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού και επομένως στην ένταξη των συναδέλφων στη μισθοδοσία έχει πλέον παγιωθεί και, αντί να περιορίζεται, αυξάνεται προοδευτικά χρόνο με το χρόνο, μήνα με το μήνα.
Πολλοί από τους αδιόριστους συναδέλφους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ιδιαίτερα στα νέα τμήματα, διδάσκοντας υποχρεωτικά μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Χωρίς αυτούς, τα μικρά αυτά τμήματα αδυνατούν ουσιαστικά να λειτουργήσουν, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές ηθικές δουλείες και συνειδησιακά διλήμματα στους συναδέλφους.
Η ‘’υπερ-ευέλικτη’’ εργασία στα ελληνικά πανεπιστήμια αφορά, εκτός από το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό και τους διδάσκοντες-ερευνητές. Στους 2.500 και πλέον κακοπληρωμένους και αργοπληρωμένους συμβασιούχους του Π.Δ. 407/80 που αποτελούν το 25% του διδακτικού προσωπικού, ποσοστό που φτάνει το 50% ή και περισσότερο σε κάποια νέα τμήματα και στα περιφερειακά πανεπιστήμια, μια νέα ενδιάμεση κατηγορία πανεπιστημιακών δασκάλων χωρίς δικαιώματα φαίνεται να δημιουργείται. Μήπως είμαστε, κυριολεκτικά, ένα βήμα πριν την «θεσμοθέτηση» των ωρομίσθιων πανεπιστημιακών με μπλοκάκι. Μήπως μετά την καθαριότητα, τη φύλαξη και την τεχνική υποστήριξη ήρθε η ώρα των εργολάβων και για το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό;
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρκείται σε ανέξοδες αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά πολυδάπανες διαφημιστικές καμπάνιες του τύπου «η παιδεία στην κορυφή» και σε φληναφήματα περί στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου δια της προσπάθειας ίδρυσης ιδιωτικών. Αρνείται επίμονα να εξασφαλίσει τους ελάχιστους όρους λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας και να τηρήσει τον προγραμματισμό που η ίδια έχει θέσει.
Έχοντας υπόψη την παραπάνω κατάσταση, τόσο οι διοικήσεις των πανεπιστημίων όσο και η ΠΟΣΔΕΠ οφείλουν να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα του απαράδεκτου καθεστώτος των συμβάσεων Π.Δ. 407/80 και της εργασιακής ομηρίας των αδιόριστων μελών ΔΕΠ.
Ζητάμε από την ΠΟΣΔΕΠ:
• Να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας στην οποία θα απαιτήσει επίσημη ενημέρωση για τους λόγους της καθυστέρησης στη διαδικασία των διορισμών μελών ΔΕΠ και θα ζητήσει τη ρητή δέσμευση του υπουργού για το χρόνο ολοκλήρωσής τους.
• Να παρασταθεί νομικά στους αδιόριστους συναδέλφους προκειμένου αυτοί να διεκδικήσουν αποζημίωση για το μη διορισμό τους σε χρόνο πέραν του εύλογου διαστήματος απόκρισης της Δημόσιας Διοίκησης.
• Να διοργανώσει συνέντευξη τύπου με αποκλειστικό θέμα τη θλιβερή πραγματικότητα της επισφαλούς εργασίας στα Πανεπιστήμια σε όλες τις κατηγορίες του προσωπικού.
• Να απαιτήσει επίσημα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό συμβάσεων του Π.Δ. 407/80 που ενέκρινε το υπουργείο για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 και να τα δώσει στη δημοσιότητα σε αντιπαραβολή με τον αριθμό των πραγματικά εργαζόμενων με το καθεστώς αυτό.
• Να διακηρύξει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις την πάγια θέση του πανεπιστημιακού κινήματος για περιορισμό του θεσμού των 407/80 και άμεση προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ που θα καλύπτουν τις οργανικές ανάγκες των τμημάτων.

Ο Γραμματέας Η Πρόεδρος
Σταύρος Κωνσταντακόπουλος Κάτια Φωτεινοπούλου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
21/10/2009


Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, το Υπουργείο Παιδείας διέθεσε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έξι θέσεις ΠΔ 407 στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή (Φ.122.5/108248(6)/Β2.26.8.08 και Φ.122.5/23/108248-6α/Β2/13.2.09). Το Πρυτανικό Συμβούλιο με αποφάσεις του στις 14/11/08 και 27/2/09 μετέτρεψε τις 6 θέσεις Αν. Καθηγητή σε 7,74 (!) θέσεις σε βαθμίδα λέκτορα, τις οποίες κατένειμε σε εννέα τμήματα του Πανεπιστημίου.
Οι 7,74 θέσεις οδήγησαν στην υπογραφή 64 (!) συμβάσεων για την κάλυψη 64 αντίστοιχων εξαμηνιαίων μαθημάτων. Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο, οι έξι ετήσιες συμβάσεις μετατράπηκαν σε 64 συμβάσεις μέσης διάρκειας 18 ημερών (!!!).
Παρόλο που οι διδάσκοντες του ΠΔ 407 καλύπτουν κενά του προγράμματος σπουδών και έχουν πολύτιμη διδακτική προσφορά, οι συμβάσεις αυτές αμείβονται με ευτελή ποσά υποπολλαπλάσια της αμοιβής των μελών ΔΕΠ και οι «απολαβές» τους διαμορφώνονται τελικά σε επίπεδα κατώτερα από την ωριαία αποζημίωση της ανειδίκευτης εργασίας. Παράλληλα οι συνάδελφοι μας αυτοί αποκλείονται από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κοινωνική ασφάλιση και το επίδομα ανεργίας, καθώς δεν καλύπτουν τις ελάχιστες προβλεπόμενες προϋποθέσεις για την εγγραφή στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ. Τυπικά, επιπλέον, δεν καλύπτουν και το βασικό κίνητρο των συναδέλφων, που είναι να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα εξάμηνα αυτοδύναμης διδασκαλίας, ώστε να διεκδικήσουν μια θέση ΔΕΠ.
Με αυτή την ηθικά και νομικά έωλη πρακτική φτάσαμε σήμερα σε μια κατάσταση όπου τουλάχιστον 40 διδάσκοντες του ΠΔ 407 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο παραμένουν απλήρωτοι για το επιστημονικό έργο που προσέφεραν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-9.
Το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου στη συνάντηση του στις 20/10/2009 αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τους συναδέλφους διδάσκοντες ΠΔ 407 και να προβεί καταρχάς στις ακόλουθες ενέργειες:

• Να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον Πρύτανη προκειμένου να ενημερωθεί: αφενός μεν σχετικά με τον τρόπο που η Πρυτανεία σκοπεύει να επιλύσει και πότε το σοβαρό αυτό πρόβλημα των απλήρωτων συναδέλφων και αφετέρου πώς σκοπεύει να διευθετήσει τα διδακτικά θέματα που προκύπτουν στα τμήματα του Πανεπιστημίου μας το τρέχον Ακαδημαϊκό έτος
• Να ενημερώσει σχετικά την ΠΟΣΔΕΠ και να ζητήσει τη στήριξη της Ομοσπονδίας.
• Να εξετάσει τη πιθανότητα προσφυγής στα αρμόδια όργανα της πολιτείας για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
• Να θέσει τα πολύ σοβαρά αυτά θέματα στην επόμενη Γενική Συνέλευση.


H Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Κάτια Φωτεινοπούλου Σταύρος Κωνσταντακόπουλος