ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ


Κυρίες και Κύριοι,
Ως εκπρόσωπος των συμβασιούχων του Πανεπιστημίου μας ελπίζω με την σειρά μου, η ημερίδα την οποία διοργανώνουμε σήμερα, να αποτελέσει την απαρχή χρήσιμων συμπερασμάτων ως προς τα εργασιακά δικαιώματα τα οποία οξύνονται εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Το δικαίωμα στην μόνιμη, σταθερή με πλήρη δικαιώματα εργασία, στο δημόσιο, συνεχώς μειώνεται με την επέκταση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης (συμβάσεις έργου, stage) με αποτέλεσμα την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων.
Από ιστορική άποψη ανέκαθεν δίπλα στο κομμάτι των μονίμων υπαλλήλων υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που εργάζονταν με συμβάσεις.
Όμως ο αριθμός αυτός, ύστερα και από το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, τα τελευταία χρόνια έχει και πάλι διογκωθεί αφού εξυπηρετεί τις ανάγκες της κυβέρνησης με την εφαρμογή της μείωσης του αριθμού των Δημοσίων Υπαλλήλων με στόχο την μείωση των ελλειμμάτων κυρίως μισθολογικών του Δημοσίου αλλά και με την άρση της μονιμότητας.
Το νούμερο που δίνεται από τα ΜΜΕ (περίπου 160.000) ανεξάρτητα του αν είναι κοντά στην πραγματικότητα ή όχι, περικλείει μία σειρά ελαστικών μορφών απασχόλησης όπως για παράδειγμα συμβάσεις έργου με Δελτία Παροχής, Συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγράμματα stage, εποχικούς ανάλογα με τις ανάγκες, μ’ αποτέλεσμα όπως γίνεται σαφές αυτή τη στιγμή, ένα θολό εργασιακό καθεστώς, το οποίο δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και ανασφάλεια.
Ας επικεντρωθούμε στα ΑΕΙ ως προς την λειτουργία τους και την καθημερινή τους επιβίωση ως αυτοτελών οργανισμών, πλήττοντας με τον τρόπο αυτό την αξιοπιστία του Ελληνικού Πανεπιστημίου.
Εργαζόμαστε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με συμβάσεις έργου περισσότερο από 5 χρόνια οι περισσότεροι από εμάς, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματός μας.
Έχουμε στελεχώσει την Βιβλιοθήκη, την Επιτροπή Ερευνών, τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα, τα Γραφεία Διασύνδεσης, τη Μηχανογράφηση και Μηχανοργάνωση καθώς και άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου μας.
Οι θέσεις μας όμως διαρκώς συρρικνώνονται με αποτέλεσμα από 39 περίπου συμβασιούχους, να έχουμε μείνει περίπου 20 και από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ακόμα λιγότεροι αφού οι συμβασιούχοι της βιβλιοθήκης μας θα μείνουν χωρίς συμβάσεις.
Επομένως απέναντι στην ανεργία, την υποαπασχόληση, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, η διεκδίκηση των αιτημάτων μας έχει μία και μόνο κατεύθυνση, την μονιμοποίησή μας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και την καθιέρωση μόνιμης και ενιαίας σχέσης εργασίας η οποία αποτελεί την μοναδική εγγύηση για θετική έκβαση των προσπαθειών μας.
Με την άποψη αυτή ενοποιείται ο αγώνας μας διαλύοντας τις όποιες κυβερνητικές προθέσεις από τη μία και αποδυναμώνοντας από την άλλη απόψεις που σκοπίμως θέλουν να στρέψουν όλους τους συμβασιούχους σε δικαστικούς αγώνες για λύση του προβλήματος χωρίς βέβαια το αποτέλεσμα να είναι μάλλον το επιθυμητό.
Η μόνιμη και με πλήρη δικαιώματα εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν είναι θέμα ηθικό αλλά βαθιά πολιτικό αφού δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμα αντικείμενο συναλλαγής, διαπραγμάτευση σκοπιμοτήτων και χρησιμοποίηση των συμβασιούχων μόνο ως εκλογική λεία σε βουλευτικές εκλογές.
Για τον λόγο αυτό στον αγώνα μας σας θέλουμε όλους δίπλα μας, Πρυτανικές Αρχές, ΜΕΛΗ ΔΕΠ, Μονίμους και Αορίστου Χρόνου, ώστε η φωνή μας να γίνει δυνατότερη.